Giommetta

Historien

Vi hadde mange gode yrkesaktive år i Larvik som fysioterapeut og lege – med pasienters ve og vel i fokus. Vi bodde på en fantastisk eiendom. - med havet som nærmeste nabo, - et godt sted å bo – og et godt sted å la tre aktive barn få vokse opp. De hadde mye tumleplass, og der var det ingen sak å bygge hytter i haven eller i skogen like ved. Materialer til byggingen hadde de lett tilgang til, - for vi var stadig på byggern enten i huset, eller på hytter i fjellet eller ved sjøen. Det gikk aldri lang tid fra et bryggeprosjekt ble avsluttet – til neste ble påbegynt. Å bygge syntes vi begge var morro – så ikke rart at vår sønn valgte snekker som yrke, - og døtrene har alltid et malespann i nærheten eller et restaurerings-prosjekt på gang i sine respektive hjem.

Helsevesenet var i endring, pasientenes skjebner ble tyngre å bære, - en slags metning utviklet seg hos oss i forhold til å være omsorgspersoner. Noen venner og bekjente fikk alvorlige, livstruende diagnoser, - og som et ledd i å bli eldre kom kjennsgjerningen tydligere frem: livet varer ikke evig! Hvorfor ikke finne på noe helt annet mens vi enda har krefter og pågangsmot?

Eva leste boken «Casa Lauro» av Cecilie Tanderø, skrevet av en journalist som mistet sin elskede og prøvet å takle sorgen ved å ta et år i Italia, nærmere bestemt Umbria. Det var inspirerende lesning, og selv om Eva ikke hadde en sorg å takle, var det kanskje en sorg at yrket ikke lenger engasjerte som før. Da boken var slutt, og avisen samme aften ble åpnet – lyste annonsen om leilighet til leie imot henne – akkurat i egnen Cecilie hadde beskrevet så levende i boken sin. Ikke lenge etter var hun på plass i Montefiascone - en middels stor by nord i Lazio – mot grensen av Umbria og Toscana. Det var befriende å kjøre rundt alene i det vakre landskapet og en tanke vokste frem – hva med å bo her – skape et sted for familie, venner og kanskje enda noen fler? Ikke langt fra tanke til handling, - og eiendomsmeglere behøver man ikke be to ganger! I tre dager kjørte hun rundt og så på den ene mer forfalne bondegården etter den andre. Siste dagen – det siste stedet som skulle besiktiges før flyet returnerte fra Roma til Oslo- kom de til Giommetta. En stor 280 gammel bondegård som hadde vært fraflyttet i 10 år, hvor eføyen hadde grodd inn i knuste vinduer, og dørene sto på gløtt. Veien opp til huset var nesten ufremkommelig – men det lå på en liten høyde med et fritt og vakkert rundskue. Det sluttet å regne – og da aftensolen kom frem bak fjellene i vest – var hun blitt forelsket! Så bar det hjem til en mann som var med på notene – og ikke mange dagene etter var de på vei sammen ned til denne ruinen. Da var det godt å ha en mann som ikke så begrensningene, - men mulighetene – og som kunne mer enn å behandle pasienter! 6 måneder etterpå var stedet vårt – 38 mål med frukt- og nøttetrær og ca 1000m2 bygningsmasse. Et hovedhus, et forfallent grisehus, et anneks med en slags pizza-ovn og et lite hønsehus. Det var gjengrodd – og nedgrodd, men med noe vakre enorme kirsebær- og eiketrær som omkranset eiendommen.

Da våren kom hadde barna sett eiendommen, og sønnen, Harald jr, ivret etter å få være med på gjenoppbyggingen av stedet. Harald sr hadde enda noen år igjen før han var pensjonist og kunne forlate sin praksis i Norge. Eva skiftet jobb fra fysioterapeut i Larvik til byggeleder i Italia – og Harald jr fikk den mest utfordrende jobben han noen gang hadde hatt. Her måtte han kunne mer enn å snekre – og det har han vist til fulle at han kunne. Uten ham hadde ikke stedet fått alle moderne fasiliteter som eget vann – geotermisk oppvarming av husene, automatisk vanningsanlegg – og solcelle-anlegg.

Vi begynte restaureringen i 2006 – hvor vi alle har fått brynet oss på italiensk byråkrati, fremmed språk, en mengde uforutsigbare vanskeligheter og hindringer – men båret frem av en drøm og masse entusiasme.

Det er blitt som vi ønsket oss – og enda mye mer! Det er blitt et godt sted å være!

Velkommen til oss! - Hilsen Eva og Harald Groth

  • Vocabolo Madonna, 12, 01020 San Lorenzo nuovo VT, Italia

  • Norge: +47 918 68 808

  • Italia: +39 339 82 71 641

  • evagroth@live.no

  • Følg oss